Dat technologie in de sportwereld steeds meer wordt ingezet, is ook op Protos Weering zichtbaar. Sinds een aantal jaren zijn scheidsrechters vanaf de kwartfinales – als met twee arbiters per duel wordt gefloten – uitgerust met headsets om snel beslissingen te kunnen afstemmen. De headsets van het merk Axiwi worden verzorgd door Axitour BV. Michel Engelen (52) nam het bedrijf anderhalf jaar geleden over van zijn oom, die het elf jaar geleden oprichtte. De headsets worden door scheidsrechters in meerdere sporten gebruikt, maar in het amateurvoetbal sputtert de KNVB nog wat tegen.
Merijn Slagter
Axitour en het product Axiwi zijn min of meer bij toeval tot stand gekomen, legt Engelen uit. “Een vriend van mijn oom was op zoek naar een rondleidingsysteem en mijn oom hielp hem daarmee. Uiteindelijk kwam hij in een museum uit bij iemand die rondleidingen gaf met behulp van een headset. Dat vond hij zo interessant dat hij zich er verder in heeft verdiept en uiteindelijk importeur is geworden.”
Hoe de naam Axiwi is ontstaan? Engelen lacht als het ter sprake komt. “Mijn oom was in contact gekomen met een headset-leverancier in Zuid-Korea, waar ze zo’n headset een Wiwi noemden. Dat vond hij zo’n rare naam, dat-ie de merknaam in Nederland maar heeft veranderd heeft Axiwi.” Misschien zijn er nu lezers die denken: ‘maar headsets waren er toch al?’ Engelen: “Dat waren traditionele communicatiesystemen met één spreker en de rest alleen maar luisteraars. Met onze headsets kun je onderling met elkaar praten.”
Omdat Engelens oom regelmatig een kijkje nam bij zijn handballende kleindochter en daar in gesprek kwam met enthousiaste scheidsrechters, duurde het niet lang voordat er in de handbalsport een balletje werd opgegooid om de headsets eens uit te proberen bij scheidsrechters. “Dat moet in 2017 of 2018 zijn geweest”, denkt Engelen. “Dat pakte zo positief uit, dat een van die handbalscheidsrechters daarna een hele actieve rol heeft gespeeld om het product verder in de markt te krijgen, ook in andere sporten, zoals hockey.”
Met succes, niet in de laatste plaats omdat scheidsrechters de afgelopen jaren steeds meer zijn uitgerust met moderne communicatiemiddelen. Ook in het betaalde voetbal, al mogen die communicatiemiddelen volgens Engelen niet worden vergeleken met de headsets van Axiwi. “In het betaalde voetbal wordt veel meer geïnvesteerd in kwalitatief materiaal, dat bovendien een veel groter zendvermogen heeft. Dat is natuurlijk ook nodig in grote voetbalstadions met veel publiek.”
Daarom richt Axiwi zich met de headsets op scheidsrechters net onder het betaalde voetbal, zoals de top van het amateurvoetbal. “Die horde willen we graag nog nemen, zowel bij zaterdag- als zondagverenigingen en zowel regionaal als landelijk. Alleen ligt de KNVB nog wat dwars”, zegt Engelen. Volgens hem vraagt de voetbalbond zich af of je competitievervalsing in de hand werkt als bij het ene competitieduel wel een arbitraal trio is met headsets en bij een ander duel niet. “Wij vinden van niet”, stelt Engelen.
Zelf ziet hij juist de voordelen. “Vraag de scheidsrechters op Protos Weering maar”, zegt hij. “Iedereen ziet juist de voordelen van de snelle communicatie, die de snelheid van het spel ten goede komt. Mede daardoor doet het PWZ-bestuur ook dit jaar graag weer een beroep op ons.” Wie weet gaat de KNVB uiteindelijk overstag als de roep om headsets vanuit scheidsrechters zelf groeit. “Oogluikend wordt het al toegestaan bij toernooien of oefenduels. Scheidsrechters zien de meerwaarde ervan in, nu de KNVB nog.”