De hele zomer hebben inwoners van Dalen en omstreken het moeten doen zonder eetcafé en snackbar D’Aolle Bakkerij in het dorpscentrum. Dat had te maken met vervelende omstandigheden, want vanwege gezondheidsredenen moest eigenaresse Irma Stam-Passies in juli van dit jaar een stapje terug doen. Daarmee werd de toekomst van het dorpscafé met snackbar in één klap onzeker, maar in het najaar kwam daar verandering in. Dalenaar Michel Kok nam D’Aolle Bakkerij over en daardoor kan er sinds medio oktober weer volop worden geborreld in het knusse pand aan de Hoofdstraat.
Merijn Slagter
Voor de 35-jarige Kok heeft de gemeente Coevorden op het gebied van horeca weinig geheimen meer. Samen met Isabel Meijering exploiteerde hij de afgelopen jaren in de weekenden het café en de snackbar van dorpshuis De Schalm in Steenwijksmoer en Café de Oale Jan in Coevorden. Toen zich afgelopen zomer de mogelijkheid voordeed om D’Aolle Bakkerij in Dalen over te nemen, hoefde Kok niet na te denken. “Ik kon deze uitdaging niet laten schieten”, vertelt Kok, die daarmee terugkeert naar het dorp waarin hij opgroeide. “Ja, je kunt wel zeggen dat ik terugkeer naar m’n roots”, glimlacht hij.
Hoewel D’Aolle Bakkerij nog niet heel lang was gesloten en vorig jaar met name het snackbargedeelte al helemaal was vernieuwd, had Kok het in aanloop naar de opening van het dorpscafé niet bepaald rustig. “Tot aan de opening zijn het toch nog wel hectische weken geweest”, zegt Kok, die stiekem wat druk op zijn schouders voelde van mensen vanuit het dorp. “Die riepen al heel snel dat ik het café maar moest overnemen. En ik ben blij dat het gelukt is, maar voordat je ergens instapt, moet je andere zaken ook netjes afhandelen. En een café met snackbar openen is niet niks. Energiecontracten moeten worden afgesloten, de bevoorrading moet geregeld zijn, het is flink wat regelwerk. Maar het is allemaal gelukt”, klinkt het voldaan. En inmiddels draaien het café en de snackbar weer alsof de tijd nooit heeft stilgestaan.
Kok bruist van de ideeën over wat hij in de toekomst met D’Aolle Bakkerij wil, al blijft alles voorlopig eerst bij het oude. “Wel start ik met cateringverhuur, dat zat er nog niet bij”, stipt hij aan. Ondanks de drukte die op hem afkomt, probeert hij wel een gaatje te vinden om een kijkje te nemen tijdens Protos Weering, met name als sporthal ‘t Grootveld in Dalen weer uitpuilt van de toeschouwers in de voorrondes. “Hoe het hele toernooi georganiseerd is vind ik zo razend knap, daar zit zoveel tijd in. Echt petje af voor de organisatie”, zegt Kok. Als Dalenaar ligt het voor de hand dat hij het hardst voor Dalen juicht, maar de cafébaas heeft duidelijk mediatraining gehad. “Ik blijf neutraal”, lacht hij. Ook als Dalen de finale haalt? Kok denkt even na. “Ja, ook dan. Ik ben er vooral voor de gezelligheid”, besluit hij met een knipoog.