Het grootste assortiment van Europa, wereldwijde leveringen, eigen productielocaties en 220.000 vierkante meter aan opslagruimte. Feiten en cijfers laten duidelijk zien hoe groot Tuindeco inmiddels is. De internationale groothandel in tuinhout en tuinhoutproducten, sinds jaar en dag hoofdsponsor van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, was ook afgelopen jaar volop in ontwikkeling, al kreeg de buitenwacht daar niet altijd wat van mee. “We hebben vooral geïnvesteerd in processen en systemen. Daardoor hebben we een inhaalslag op de professionalisering gemaakt”, legt algemeen directeurRick Bosman uit.
Merijn Slagter
Bosman en zijn compagnon Igor Nalepa (inkoopdirecteur) hebben hun eerste volledige jaar als directieteam erop zitten, nadat in oktober vorig jaar het stokje werd overgenomen van Bert Weering en Gerard Streuer. ‘Nog verder groeien met Tuindeco’, luidde de missie bij hun aanstelling. Een belangrijke stap daarvoor werd al in 2019 gezet, toen de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria een meerderheidsbelang in Tuindeco nam. Met financiële hulp en expertise van Egeria hoopt het snelgroeiende Tuindeco zich te richten op belangrijke Europese markten.
Voor Tuindeco was het voorbije jaar business as usual, zegt Bosman. “De handel in coronatijd was voor ons echt sky high. De rust keerde weer wat terug, waardoor we terugkijken op een vrij normaal jaar. We doen wat we al deden en dat doen we goed”, vat hij samen. In 2024 richtte Tuindeco zich vooral op de back-office. En dat zijn nou eenmaal zaken waar klanten weinig van meekrijgen. “Maar wél van profiteren”, vult Bosman aan. “Als je iets bestelt via onze webshop, gaat dat nu nog sneller. Daarnaast worden onze voorraden vanaf komend seizoen realtime inzichtelijk voor klanten en hebben we in een track & trace-systeem geïnvesteerd. Zo zien onze dealers vanaf komend seizoen wanneer hun producten komen.”
Assortiment op orde
Met deze investeringen nestelt Tuindeco zich steviger aan de top van de tuinhoutbranche. En dat is ook nodig, want volgens Bosman is er sprake van een competitieve markt. “Daarom gaan we komend jaar nieuwe producten aan ons assortiment toevoegen, maar saneren we tegelijkertijd. Dat betekent dat we meer aandacht besteden aan producten die nog een beetje achterblijven of kiezen we mede daardoor bewust voor nieuwe producten. Het rationaliseren van ons assortiment heet dat. We zijn druk bezig om dat vorm te geven, omdat we de nieuwe Tuindeco-catalogus straks in een nieuw jasje willen zetten. Dan kun je niet achter de feiten aan lopen.”
Een verandering waar de buitenwacht wél wat van mee heeft kunnen krijgen is de verhuizing van hardhoutbedrijf Novum Timber in Gramsbergen naar het terrein van Tuindeco in Coevorden. Bosman en Nalepa zijn nu ook verantwoordelijk voor dit onderdeel. Novum Timber blijft een merknaam met een eigen identiteit, maar gaat op logistiek gebied samenwerken met Tuindeco, zoals het bundelen van vrachten, hardhout en zachthout in één levering. “Een logische stap”, vindt Bosman. “Zie het als een one stop shop: voor klanten zitten twee bedrijven nu op één plek, doen ze met één bedrijf zaken en is er één aanspreekpunt. Verder is alles geoptimaliseerd, want door deze verhuizing hebben we ons hardhout-assortiment kunnen uitbreiden.”
EUDR-wetgeving
Iets wat Tuindeco ook volop bezighoudt is de EUDR-wetgeving, oftewel de regels van de Europese Unie (EU) voor ontbossingsvrije producten, waar hout ook onder valt. Doel hiervan is de broeikasgassen verminderen die de EU zelf veroorzaakt. Om aan de EUDR-regels te voldoen, moeten bedrijven zorgvuldigheidseisen opstellen. “Dat heeft gigantisch veel impact op Tuindeco, want alles wat je koopt op het gebied van hout, moet met ingang van 2026 te traceren zijn op de vierkante meter nauwkeurig. Voor ons zaak om onze systemen af te stemmen op deze wetgeving”, legt hij uit. Hoewel het een immense klus is, wordt er niet over geklaagd. “Het hoort er nou eenmaal bij als je bij de grote spelers in deze markt hoort. Het is misschien extreem, maar registratie en verantwoord inkopen wordt belangrijker dan ooit om ontbossing tegen te gaan. Het hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Kippenvel
Ondanks alle logistieke ontwikkelingen en regelgeving, is er ook nog voldoende tijd voor andere zaken. En dan is Protos Weering automatisch een gespreksonderwerp binnen de Tuindeco-muren, waar Bosman en Nalepa de nodige collega’s hebben lopen die wel wat hebben met de belangrijkste bijzaak ter wereld. “Als de loting voor de voorronde eenmaal is geweest, gaat er geen dag voorbij dat er bij de koffiemachine niet over het toernooi wordt gesproken”, lacht Bosman. Toch had Protos Weering vorig jaar een zwart randje, omdat Tuindeco-oprichter Piet Weering in oktober 2023 overleed. “Daarom was het heel fijn om te merken dat de PWZ-organisatie daar vorig jaar extra aandacht aan besteedde. De minuut stilte op de finaledag was indrukwekkend, echt kippenvel.”
Bosman volgde die finaledag overigens aan de andere kant van de wereld via de livestream, want hij had tot z’n spijt al wat anders in de agenda staan. “Daardoor reik ik de trofee voor de winnaar pas tijdens deze editie van Protos Weering voor het eerst uit.” Ondertussen weten veel klanten de Tuindeco-directie al te vinden, als het gaat om kaartjes voor het moment suprême. “Maar dat vind ik ook wel weer mooi, want daardoor merk ik dat mensen Tuindeco en Protos Weering nog steeds aan elkaar linken”, zegt hij. En over het uitreiken van die bokaal: stiekem doet Bosman dat het liefst aan Raptim, de club waar hij jarenlang in het bestuur zat. “Vorig jaar deed Raptim het boven verwachting goed en sneuvelde het in de tussenronde. Wie weet wat er deze keer in zit. De beker aan Raptim uitreiken zou ik fantastisch vinden.”