Arjan Ballast: agrarisch makelaar, agrariër én voetballiefhebber

Table of Contents

Hij heeft een melkveebedrijf, was actief als vertegenwoordiger, zat in de politiek en hield zich bezig met verzekeringen, maar Arjan Ballast richt zich nu bijna volledig op zijn eigen bedrijf in agrarisch onroerend goed. “Het is belangrijk dat je meerdere takken van sport kent”, zegt de 60-jarige ondernemer lachend. Hoewel hij de meest uiteenlopende dingen deed, was de link met de agrarische wereld altijd duidelijk. Als agrarisch makelaar is hij in zijn element. “Onze meerwaarde? Wij zijn altijd bereikbaar en staan altijd aan. Als het overdag niet past, komen we ‘s avonds langs.”

Merijn Slagter

Met zijn vriendin Irene houdt Arjan Ballast bedrijf aan huis. Zijn melkveebedrijf zit pal achter hun woonhuis, waar een van Arjans zoons het reilen en zeilen in de gaten houdt. “Samen met mijn andere zoon zijn ze ook samen een loonbedrijf gestart. Ze hebben er plezier in, doen het goed en willen een biologische kippenstal opzetten. Ik hoop mijn melkveebedrijf door te geven aan m’n zoon, zodat hij het weer kan doorgeven aan zijn zoon”, zegt Arjan.

En toch steekt hij de meeste tijd niet in het melkveebedrijf, maar in Ballast Agrarisch Onroerend Goed, een bedrijf dat hij in 1999 oprichtte, mede omdat hij het een paar jaar daarvoor wat rustiger aan moest doen vanwege zijn gezondheid. “Maar het gaat nu weer goed. Ik voel me ook nog helemaal geen zestig jaar, eerder veertig. Ik ben dan ook nog lang niet bezig met wanneer ik stop. Ik ben zes dagen per week met de makelaardij bezig, start ‘s ochtends om 08.00 uur en ga vaak door tot 22.00 uur. En voor het slapen gaan, kijk ik nog even in de stal.”

Ondanks de lange dagen doet Arjan zijn werk met veel plezier, vult hij direct aan. Het komt mede doordat hij de taal van de boeren spreekt. Eerst op een makelaarskantoor, maar toen hij voor zichzelf kon beginnen, twijfelde hij geen moment. “Het is heel simpel, want het begint altijd met wederzijds vertrouwen. Afspraak is bij mij afspraak en of het nou om melkveehouderijbedrijven, akkerbouwbedrijven, woonboerderijen of landbouwgrond gaat: ik wil de communicatie en biedingen uitsluitend zwart op wit op de mail. Anderen vinden dat misschien streng, ik noem het duidelijkheid.”

Samen met Irene en de 74-jarige Henk, die de taxaties doet, runt Arjan zijn bedrijf. Hoewel er volgens hem veel concurrentie is, zijn de wortels van Arjans bedrijf stevig in de regio verankerd. “Soms wordt weleens gezegd: ah joh, dat kan later wel, maar aan de voorkant moet er duidelijkheid zijn”, vervolgt Arjan. “Als ik een boerderij in de verkoop heb en er is onduidelijkheid over de kadastrale grenzen, haal ik eerst het kadaster erbij voordat we de verkoop starten. Dan krijgt een koper meteen een goed gevoel en weet-ie waar-ie aan toe is.” Is ook een kwestie van ervaring, erkent de agrarisch makelaar. “Zo heb ik het altijd gedaan.”

In de vrije tijd die Arjan heeft, kijkt hij graag een potje voetbal. Zelf voetbalde hij tot z’n vijftiende bij CSVC, maar de binding met die club is wat verwaterd. “Maar de binding met Steenwijksmoer is er wel volop, want ik heb veel klandizie in de omgeving”, zegt Arjan. Aan alles wat in het dorp wordt georganiseerd, draagt hij dan ook graag een steentje bij. “Dus ook Protos Weering. En ik moet zeggen: ik heb me vorig jaar uitstekend vermaakt tussen de Gramsbergen-supporters.”

Table of Contents