• Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

  • Editie 47 - 2023/2024

  • 100 Verenigingen

  • 20 Sporthallen

  • Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

Veel clubs melden zich als kanshebber voor finale PWZ

De kwartfinale van de 43ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is een enorm succes geworden. De tien zalen barsten bijna uit hun voegen en de spanning was in sommige hallen te snijden. Hoogeveen zondag behaalde als enige voor de tweede keer de volle buit, maar veel ploegen lieten zien een goede kanshebber voor de finale te zijn. Het populaire zaalvoetbaltoernooi moest ook van enkele oud-winnaars afscheid nemen, zoals zesvoudig winnaar Hodo en de tweevoudig winnaars sc Erica en Titan. De nummer vijf van vorig jaar, Nieuw Buinen, miste net de halve finale.

Hoogeveen ontpopt zich als een heuse titelkandidaat, want net als tijdens de voorronde won de ploeg al haar wedstrijden. Alleen Emmen kon enigszins bijblijven, maar Raptim, sc Erica en het in de voorronde zo goed presterende Vako eindigden op grote afstand. De koploper van de Hoofdklasse A heeft ook de topscorer tot nu toe in haar gelederen. Björn Zwikker schoot na de elf treffers in de voorronde, in de kwartfinale negen keer raak en is met twintig treffers topscorer na twee ronden.

In Dedemsvaart werd Elim voor de tweede keer poulewinnaar en meldt zich opnieuw als titelkandidaat na de winst in 2018. Hardenberg ’65 blijft het uitstekend doen en werd tweede met EMMS als derde, waarbij alle drie de halve finale bereikten. Zuidwolde en Fit Boys waren tegen dit ‘geweld’ niet bestand. MSC wilde de uitglijder van de voorronde tegen Alcides dubbel en dwars rechtzetten en dat lukte met glans. De titelverdediger won alle vier duels, waaronder de herhaling van de finale van vorig jaar tegen Noordscheschut. Vorig jaar werd het 7-0 voor MSC en donderdag deed de ploeg dat nog eens dunnetjes over en won met 7-3. Noordscheschut verloor voor het eerst sinds tijden weer eens vijf punten en moest Hodo een gelijkspel toestaan. De ploeg eindigde als tweede en moet Het Activum verlaten en dat is lang geleden. Hodo leek op de terugweg na de poulewinst in de voorronde, maar trof het niet met Noordscheschut en MSC, waardoor de derde plaats net niet genoeg bleek te zijn. Mariënberg, dat in de voorronde tweede werd, kwam er nu niet aan te pas.

Ook Dalen speelt de halve finale niet in de eigen hal, maar het moest de sterke outsider Gramsbergen boven zich dulden. De spanning was groot in de kolkende hal ’t Grootveld, maar nieuwkomer Gomos vond in de Daler hal haar Waterloo. ASVB, De Weide en Germanicus vochten in Zwartemeer een spannende strijd uit, die door de nummer vier van vorig jaar, ASVB werd gewonnen. De Weide draait een goed toernooi met een tweede plaats en Germanicus plaatste zich met de hakken over de sloot als nummer 22 voor de halve finale. Bergentheim en Bruchterveld, die in het rijke verleden al eens sterke edities draaiden, zijn deze editie goed in vorm en lieten Lutten, Protos en Sweel ver achter zich.

In de Esdal in Emmen was het ongekend spannend, want drie ploegen behaalden acht punten. SVBO (zo), Drenthina en het verrassend sterke Angelslo vochten verbeten om plaatsing en het trio is present in de halve finale. Valthermond is een goede outsider en rekende af met DZOH, Nieuw Buinen, Klazienaveen en Borger. Nummer vijf van vorig jaar, Nieuw Buinen is de eerste finalist van de vorige editie die uitgeschakeld werd.

In Ommen werd Hoogeveen zaterdag de verrassende poulewinnaar. Na twee minieme zeges en een ruime overwinning was de halve finale al bereikt voor de laatste wedstrijd tegen concurrent Alcides. Dat duel ging om de poulewinst en eindigde in 1-1. ZZVV mag zichzelf verwijten dat het uitgeschakeld is, want in haar laatste partij tegen het toen nog puntloze DOS ’37 miste de ploeg kans op kans, waarna DOS ’37 in de slotfase alsnog de winst pakte. Ook in de laatste wedstrijd tegen Dedemsvaart kwam DOS ’37 pas in de absolute slotfase tot winst en ging als één van de beste derden verder.

In Westerbork meldde ook een kanshebber voor de finale zich, want derdeklasser Pesse pakte de volle buit en eindigde voor Rolder Boys en CSVC, HOC en Beilen. Het was opvallend dat Rolder Boys in de voorronde geen treffer hoefde te incasseren, maar in de kwartfinale kreeg het vijf doelpunten tegen. Er werd 417 keer gescoord, terwijl dat vorig jaar 423 keer was.

Topscorer werd Björn Zwikker van Hoogeveen zondag met negen treffers. Jeffrey Plaggenmarsch van Bergentheim scoorde zeven keer, Nick Koster (Noordscheschut) en Jim Veltmaat (MSC) scoorden zes keer. Ronald Gerdes (SVBO), Sem Nijkamp (vv Emmen) en Eddie Schoenmaker (Nieuw Buinen) troffen elk vijf keer doel.

De poule-indeling van de halve finale van zaterdag 4 januari is als volgt:

Angelslo Emmen: Hoogeveen zondag, SVBO zondag, Hardenberg ’85, Alcides, CSVC.

De Citadel Dedemsvaart: Elim, Hoogeveen zaterdag, Noordscheschut, DZOH, Germanicus.

Het Activum Hoogeveen: MSC, Bergentheim, Dalen, Rolder Boys, DOS ’37.

’t Grootveld Dalen: Gramsbergen, Pesse, Emmen, De Weide, Angelslo.

De Eendracht Zwartemeer: ASVB, Valthermond, Bruchterveld, Drenthina, EMMS.

De wedstrijden beginnen om 18.00 uur. De poulewinnaars plaatsen zich voor de grote finale op zaterdag 11 januari in sporthal Angelslo in Emmen. De nummers twee krijgen via de tussenronde nog een kans zich als zesde en laatste te plaatsen voor de finale. Deze tussenronde wordt gespeeld op woensdag 8 januari in sporthal Angelslo vanaf 18.00 uur.

Entree 2023/2024

Normaal

T/m 14 jaar
€ 3
Volwassenen
€ 5

Finale

T/m 14 jaar
€ 4
Volwassenen
€ 8

Contactgegevens

Postadres

Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi
t.a.v dhr. J.G. Stroeve
Klooster 75
7741 NC Coevorden

EMail

info@protosweering.nl