• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

LTC, Gramsbergen, HZVV, Noordscheschut en Hoogeveen (zo) naar finale PWZ

LTC, Gramsbergen, HZVV, Noordscheschut en Hoogeveen zondag hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de finale van het 47ste Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Valthermond, Germanicus, SVBO, Raptim en FC Meppel strijden op woensdag 3 januari voor het zesde en laatste ticket voor de grote finale op zaterdag 6 januari 2024. De grote verrassing was de uitschakeling van DZOH dat tijdens de vorige editie nog als vierde eindigde.

Sommige sporthallen waren tijdens de halve finale stampvol met sterk meelevende supporters. De sporthal in Zwartemeer was op een gegeven moment vol, zodat er geen mensen meer een plaats konden krijgen. Ook bij het Activum in Hoogeveen was het bijzonder druk, want de parkeerplaats stond vol, waardoor veel automobilisten moesten uitwijken naar andere parkeerplaatsen. Er werden 155 doelpunten gemaakt. Dat aantal was vorig jaar 179. De topscorer was Marc Heerings van het verrassende LTC met vijf doelpunten. Tim Mulder van HZVV, Dylan Wessels van SVBO (zon) en Noah Schuurman van Hoogeveen (zon) scoorden vier doelpunten.
Van de zes finalisten van de vorige editie hebben drie clubs zich al geplaatst, namelijk HZVV, Noordscheschut en Hoogeveen zondag. De andere finalisten van de vorige keer, SVBO en Germanicus, hebben nog een kans zich alsnog te plaatsen voor de finale via de tussenronde.
Noordscheschut, Gramsbergen en Hoogeveen zondag zijn de enige drie ploegen, die drie keer als poulewinnaar eindigden. HZVV en LTC werden twee keer eerste en een keer tweede in de poule.

Poule A:

Zesvoudig winnaar HZVV was in sporthal Angelslo vooraf de favoriet en maakte dat ook waar. De eerste twee duels tegen de derdeklassers Rouveen en Titan leverden nipte zeges op, maar tegen plaatsgenoot De Weide kwam de ploeg pas echt op stoom en won afgetekend met 6-2. Daardoor was HZVV al na drie duels verzekerd van een plaats in de finale, omdat de concurrenten punten lieten liggen. De laatste wedstrijd tussen HZVV en tweedeklasser Valthermond ging nergens meer om, want Valthermond was al verzekerd van de tweede plaats en kon geen poulewinnaar meer worden. Toch won Valthermond verrassend met 1-2 van HZVV. De Weide en Titan kwamen niet verder dan één winstpartij en Rouveen, dat als derde de halve finale haalde, kwam tot geen enkele zege. Valthermond gaat naar de tussenronde en daar heeft het ervaring mee, want vorig jaar haalde het ook de tussenronde en werd derde achter SVBO en Gramsbergen.

Poule B:

In Dedemsvaart was tweedeklasser LTC uit Assen de grote verrassing door Hoogeveen zaterdag, Zwolsche Boys en Dalen te verslaan. Tegen Germanicus had LTC genoeg aan een gelijkspel en die kwam er ook. Germanicus had een zege nodig, maar is nu veroordeeld tot de tussenronde. De Coevordenaren hadden in hun laatste wedstrijd een zege nodig tegen Hoogeveen zaterdag en die werd ook behaald: 2-0. Derdeklasser Zwolsche Boys, dat in de vorige twee rondes een goede indruk maakte, speelde in de halve finale geen rol en kwam niet verder dan een punt. Hoogeveen zaterdag behaalde een zege en verloor drie keer. Voor de nummer vijf van 2J, LTC, is het behalen van de finale van PWZ een zeldzaam resultaat en de vreugde bij de Assenaren was dan ook terecht erg groot.

Poule C:

In een bomvol Activum in Hoogeveen had de halve finale een spectaculair verloop. Na twee duels had Noordscheschut nog maar een punt. VKW en titelverdediger SVBO zondag daarentegen begonnen goed en verzamelden na drie duels al zeven punten. Noordscheschut verslikte zich in vierdeklasser CSVC (0-0), dat met een opgeheven hoofd het toernooi als vierde kan verlaten. De vooraf met spanning tegemoet geziene topper tussen Noordscheschut en SVBO werd een aantrekkelijke en spannende strijd, die op het scherpst van de snede werd afgewerkt. SVBO, dat topscorer Ronald Gerdes wegens een blessure moest missen, won met 3-2 en Noordscheschut wankelde even en uitschakeling dreigde. Noordscheschut hield een kans op poulewinst door een overtuigende 3-0 zege op VKW. CSVC hielp daarna totaal onverwacht een handje door SVBO op een 2-0 nederlaag te trakteren. Het zat SVBO echter niet mee, want een doelpunt werd niet toegekend, omdat de arbiters de bal naast zagen gaan, terwijl het leer via het net het veld weer instuiterde. Daardoor was Noordscheschut weer volledig in de race en moest de laatste wedstrijd tegen het al uitgespeelde ZZVV winnen. ZZVV verscheen gehavend door het ontbreken van Wouter Marinus en Max Bosscher wegens blessures en kon niet het niveau van de eerste twee rondes aantikken. ZZVV kwam nog wel op 1-0, maar het betere Noordscheschut won op wilskracht met 5-1 met enkele treffers in fases waarin ZZVV in ondertal speelde door enkele gele kaarten. De Houdini-act van Noordscheschut leverde dus opnieuw een finaleplaats op. SVBO wil graag het huzarenstukje van vorig jaar herhalen en via de tussenronde de finale bereiken.

Poule D:

De strijd in Dalen ging tussen tweedeklasser Gramsbergen en derdeklasser Raptim. Gramsbergen draait een uitstekend toernooi met twee eerste plaatsen en ook in de halve finale werd de ploeg van de Hoogeveense trainer Rick Mulder poulewinnaar. Gramsbergen won drie duels, terwijl Raptim er twee won. Rolder Boys, dat twee keer poulewinnaar werd, redde het niet en eindigde als derde. In de ontmoeting tussen Gramsbergen en Raptim was de spanning groot. Raptim had een zege nodig, maar Gramsbergen hield het op 0-0 en dat was voor hen genoeg. De Coevorder ploeg werd zonder een nederlaag tweede en heeft via de tussenronde nog een kans de finale te bereiken. Voor Gramsbergen is het bereiken van de finale geen jaarlijkse kost en maakte er ook een groot feest van. Vorig jaar was de ploeg dichtbij de finale, maar werd het in de tussenronde tweede achter SVBO op doelsaldo.

Poule E:

In een volle sporthal De Eendracht in Zwartemeer was derde divisionist Hoogeveen de grote favoriet en ook nu maakte de ploeg haar reputatie waar. De zesvoudig toernooiwinnaar won overtuigend haar vier duels met een doelsaldo van 12-1. Daarmee pakte Hoogeveen als enige in de halve finale de volle buit. De ploeg is in het hele toernooi nog ongeslagen en speelde slechts één keer gelijk. Derdeklasser FC Meppel deed het uitstekend en eindigde als tweede en gaat naar de tussenronde. Verrassend was de uitschakeling van eersteklasser DZOH. Het begon goed met een 5-0 zege op Sellingen, maar daarna ging het mis. DZOH verloor van Hoogeveen (3-0) en Drenthina (5-0) en speelde met 1-1 gelijk tegen FC Meppel. Vorig jaar werd DZOH vierde in de grote finale, maar werd deze keer vierde in de halve finale.

Tussenronde

Woensdag 3 januari wordt vanaf 18.00 uur de tussenronde gespeeld in sporthal Angelslo in Emmen. Eersteklasser SVBO zondag, de tweedeklassers Valthermond en Germanicus en de derdeklassers Raptim en FC Meppel gooien dan alles in de strijd om het zesde en laatste ticket voor de finale te bemachtigen. Alleen de poulewinnaar gaat naar de finale op zaterdag 6 januari.