• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

Sc Erica, HHC, HZVV, SVBO en Rolder Boys naar finale

Erica, HHC, Rolder Boys, SVBO (zon) en HZVV hebben zich geplaatst voor de finale van de 39ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. MSC, Hoogeveen (zon), Noordscheschut, Dalen en Beilen krijgen in de tussenronde, die woensdag 6 januari wordt gespeeld in sporthal Angelslo in Emmen, een herkansing en zij bepalen wie als zesde en laatste zich plaatst voor de grote finale op zaterdag 9 januari.

De halve finale bevestigt opnieuw maar weer eens het beeld dat de organisatie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi een gouden parel in handen heeft. Tot de nok toe gevulde sporthallen, hossende supportersscharen, veel doelpunten, verrassingen en ongelooflijk spannende ontknopingen.

In vrijwel alle hallen viel de beslissing in de laatste wedstrijd en soms zeven seconden voor tijd, zoals in Zwartemeer. Erica is de enige, die ook vorig jaar de finale haalde en dat betekent dat er ten opzichte van vorig jaar veel nieuwe ploegen de finale spelen.

Rolder Boys en SVBO wonnen het toernooi nog nooit, maar HHC, Erica en HZVV hebben aardig wat ervaring met het spelen van een finale. HHC won het toernooi vier keer, Erica een keer en HZVV is zesvoudig winnaar. De organisatie is ook over de halve finale zeer tevreden. De publieke belangstelling was weer overweldigend en er waren in de bomvolle sporthallen veel spektakelstukken te bewonderen.

Het was verrassend dat zesvoudig winnaar Hodo in poule A als laatste eindigde met slechts een punt. Achilles 1894 dat in de afgelopen twee rondes de maximale score haalde werd in poule C laatste met nul punten.

De grote verrassing van de halve finale was het sterke optreden van tweedeklasser Beilen. In Zwartemeer leek het na drie zeges al bijna zeker van een finaleplaats, maar liet zich onverwacht verrassen door Titan, waardoor HZVV alsnog Beilen passeerde.

De ontknoping in sporthal De Eendracht had zelfs filmmaker Alfred Hitchcock niet kunnen bedenken. Beilen had na drie zeges negen punten en had aan een gelijkspel tegen Titan genoeg om de finale te bereiken. Beilen verloor met 2-0 van Titan, waardoor HZVV en Klazienaveen met elk zes punten de kans kregen alsnog eerste te worden bij winst in het onderlinge duel. In een ongekend spannende thriller kwam Klazienaveen na een 3-0 achterstand terug tot 3-2 en kreeg genoeg kansen om gelijk te komen, maar ook HZVV kreeg kansen op de definitieve beslissing, maar die bleef uit. Zeven seconden voor tijd kreeg Klazienaveen vier meter voor het doel van HZVV een vrije bal en die was allesbepalend. Werd het een doelpunt, was Beilen finalist en ging Klazienaveen naar de tussenronde en was HZVV uitgeschakeld. Werd er niet gescoord was HZVV finalist en ging Beilen naar de tussenronde. Je kon een speld horen vallen. De bal werd geblokt en HZVV werd winnaar.

In poule B in Dedemsvaart ging het tussen HHC en Hoogeveen (zon), die het uitvochten op doelsaldo. In de laatste wedstrijd moest Hoogeveen tegen Lutten met tien doelpunten verschil winnen. Hoogeveen leek het te gaan halen, maar na de indrukwekkende 11-2 zege kwam de ploeg een treffer te kort, waardoor HHC naar de finale mocht.

In Hoogeveen was Rolder Boys heer en meester, maar was de spanning om de tweede plaats te snijden. In de laatste wedstrijd won Noordscheschut met 4-1 van Zwartemeer en de vierde treffer was uiteindelijk het beslissende doelpunt.

In Dalen verraste SVBO met een eerste plaats en ook outsider Bergentheim kan tevreden terug kijken op hun goed gespeelde toernooi.

In Angelslo in Emmen bleek Erica te sterk en behaalde de maximale score en MSC gaat naar de tussenronde. De Weide was dichtbij een verrassing, maar kwam net te kort.

Er werden 233 doelpunten gescoord en dat waren er zes meer dan vorig jaar in de halve finale. In totaal zijn er 1617 treffers gescoord.

Daniël Manning van Hoogeveen (zon) werd topscorer met acht doelpunten. Tijmen Venhorst (Dalen), Guido ten Cate (Hoogeveen (zat), Jan Hooiveld (HHC) en Marco Hartman van Hoogeveen (zon) troffen zeven keer doel.

Jan Hooiveld is na drie ronden topscorer met 28 treffers, gevolgd door Marco Hartman met 22 en Guido ten Cate en Tijmen venhorst met elk 21.

Woensdag 6 januari wordt de tussenronde in sporthal Angelslo in Emmen vanaf 18.00 uur gespeeld. De winnaar plaatst zich als zesde voor de finale, die zaterdag 9 januari plaatsvindt.