• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

Hoogeveen wint 43e editie Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

Hoogeveen zondag heeft de 43ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi op haar naam geschreven. De Hoofdklasser won het toernooi voor de zesde keer en schuift aan bij Hodo en HZVV, die ook zes keer winnaar werden. Deze editie werd weer een Hoogeveense aangelegenheid, want Hoogeveen versloeg Noordscheschut in de grote finale met 3-0. Gramsbergen was de grote verrassing van het toernooi en eindigde op een uitstekende derde plaats. Titelverdediger MSC viel enigszins tegen met een vijfde plaats.

Noordscheschut verscheen voor de derde keer in successie in de grote finale, maar net als vorig jaar moest de ploeg genoegen nemen met een tweede plaats. Het speelde niet zo’n solide toernooi als vorig jaar en kwam soms met de schrik vrij. Hoogeveen zondag liet over het gehele toernooi zien over de beste ploeg te beschikken. Na twee overtuigende rondes werd de ploeg in de halve finale tweede, maar maakte dat foutje in een overtuigend gespeelde tussenronde weer goed. In de finale begon de ploeg met een verrassende nederlaag tegen Gramsbergen, maar herstelde zich tegen MSC. In de kruisfinale tegen Alcides en in de finale tegen Noordscheschut was Hoogeveen zondag de betere ploeg en wordt het door velen gezien als de verdiende winnaar van het goed verlopen Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. De finale vond plaats in een goed gevulde sporthal Angelslo in Emmen en de organisatie is dan ook tevreden over het verloop van de 43ste editie.

De loting voor de poulewedstrijden leverde een Poule A op met Alcides, Noordscheschut en ASVB. In de eerste wedstrijd maakte Alcides tegen Noordscheschut een 0-2 achterstand goed en won alsnog met 3-2 door treffers van Frank Fokke (2) en Jari Mooij. Danny Kiekebelt en Melvin Mol hadden Noordscheschut op voorsprong gezet. ASVB verraste vervolgens Alcides met een 2-1 zege. ASVB had in de laatste poulewedstrijd tegen Noordscheschut genoeg aan een gelijkspel, maar opnieuw redde Noordscheschut zich uit een schijnbaar moeilijke positie. Nick Koster scoorde twee keer, waardoor zijn ploeg eerste werd in poule A met Alcides als tweede. Alle drie ploegen hadden drie punten, maar het doelsaldo bracht de beslissing. ASVB was het kind van de rekening en werd laatste.

In Poule B speelden Hoogeveen zondag, Gramsbergen en MSC. Deze poule begon met een daverende verrassing, omdat Grambergen met 3-2 won van Hoogeveen zondag. Nadat MSC met 2-1 van Gramsbergen won, werd de laatste wedstrijd tussen Hoogeveen en MSC ongekend spannend. Bij een 3-2 voorsprong voor Hoogeveen waren beiden geplaatst voor de kruisfinale, maar bij die stand ging MSC de keeper voor een speler wisselen en dat werd niet door iedereen begrepen. Dat besluit pakte verkeerd uit voor MSC, dat Hoogeveen zag profiteren en met 5-2 won. Hoogeveen werd eerste en Gramsbergen tweede, waardoor MSC voor de vijfde plaats moest strijden.

In de eerste kruisfinale tussen Noordscheschut en Gramsbergen kwam Gramsbergen met 1-0 voor, maar de Schutters bogen die achterstand om in een 3-1 voorsprong en wonnen uiteindelijk met 3-2. Daardoor was de eerste finalist bekend. De tweede moest komen uit de kruisfinale tussen Hoogeveen zondag en Alcides. Hoogeveen nam revanche op de eerder geleden nederlaag tegen Alcides in de halve finale en won overtuigend met 3-0. De finale werd daardoor een Hoogeveens onderonsje tussen Hoofdklasser Hoogeveen en eersteklasser Noordscheschut. Na een kwartier stond Hoogeveen met 2-0 voor door twee treffers van smaakmaker Jearl Margaritha, die naar Almere City vertrekt. Noordscheschut probeerde wel terug in de wedstrijd te komen, maar Hoogeveen bleek te sterk. Na een half uur maakte Saber Hendriks aan alle onzekerheid een einde en bepaalde de eindstand op 3-0.

MSC was veroordeeld tot het spelen van de wedstrijd om de vijfde plaats tegen ASVB. MSC was veruit de betere ploeg en won ruim met 4-0. Gramsbergen dat voor de vierde keer de finale speelde, zorgde voor een verrassing door in de strijd om de derde plaats Alcides met 3-1 te verslaan. Kelvin Jager scoorde twee keer. De feestvreugde bij de zaterdag tweedeklasser was erg groot, zodat het leek of de ploeg het toernooi gewonnen had.

Björn Zwikker van Hoogeveen zondag was de topscorer van het toernooi met 31 doelpunten. In de finale scoorde hij vijf keer. Zijn ploeggenoot Jearl Margaritha kwam tot drie treffers. In totaal vielen er 44 treffers tijdens de finale en dat waren er twee meer dan vorig jaar.